Covid-19 INFO stranica OŠ "R. K. Jeretov" Opatija


 

Hrvatski zavod za javno zdravstvoVAŽNI NAPUTCI O COVID-19 (Corona virus). Video u svezi suzbijanja zaraznih bolesti, uključujući CoronaVirus. Preporuke u svezi općih mjera zaštite. Važne poveznice: Hrvatski Zavod za javno zdravstvo https://www.hzjz.hr . Ministarstvo zdravstva RH https://zdravlje.gov.hr/  

/ Ravnateljstvo civilne zaštite / Koronavirus / Odluke SCZ /


VAŽNI NAPUTCI O COVID-19 (Corona virus) 

[13.3.2020., 11:48 AM] Fredi Glavan
Izvor: https://www.vecernji.hr/vijesti/plenkovic-hrvatska-i-svijet-u-ratu-su-protiv-virusa-i-panike-1385524


Završio je sastanak Nacionalnog stožera s premijerom Andrejem Plenkovićem u Banskim dvorima. "Želim zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima kako bi spriječili širenju nove epidemije. Hrvatska, Europa i svijet u ratu smo protiv virusa, protiv panike. Odgovornost svakog građanina je bitan element koji će utjecati na brzinu širenja epidemije. Pozivam vas na odgovornost i slušanje uputa stručnih osoba", kazao je Plenković. "Nastavljaju se aktivnosti Stožera. Ono što je dobro da su slučajevi generirani dolaskom iz drugih zemalja i da su zadržani na bliske kontakte. Dinamika je bitno sporija. Razlog tome je što smo mjere počeli poduzimati prije dva mjeseca", dodao je Plenković. "Idućeg tjedan pripremit ćemo mjere. Donosit će se uredbe. Po uzoru na Istarsku županiju, jedan je dinamika širenja i politička procjena. Ono što čujemo od zdravstvenih djelatnika, slučajeva je ispod 2 posto mlađih od 20 godina.

No, s obzirom da je školski sustav bitan mi ćemo od ponedjeljka obustavit nastavu na dva tjedna", kazao je premijer. "Nastavnici od ponedjeljka dolaze u školu. Nastava kao takva na dva tjedna bit će zaustavljena,
Djeca o kojima ne mogu brinuti roditelji moći će dolaziti u školu", kazao je.
"Želimo apelirati na ljude starije dobi da budu posebno oprezni. Da budu oprezni, da se što manje izlažu", rekao je Plenković."Što se tiče vrtića isti je režim. Odluku donose jedinice lokalne samouprave. Što se tiče fakulteta ista je situacija kao s osnovnim i srednjim školama", kazao je Plenković. "Dio obitelji može osigurati čuvanje djece. Oni koji nemaju škole će raditi. Roditelji mogu dijete dovesti u školu", kazao je.

Plenković: Od ponedjeljka se obustavlja nastava u HrvatskojStožer je danas poručio građanima da nema mjesta panici i da se situacija prati. Pozvali su sve da budu odgovorni, a posebno one koji se nalaze u samoizolaciji da ne izlaze van.

Ravnatelj škole moli sve roditelje neka prate portale škole i MZO, te općenito službene vijesti HRT-a.


12. ožujka 2020.

Izvor: https://www.azoo.hr/

Sukladno mjerama Stožera civilne zaštite RH i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, sva natjecanja i smotre na svim razinama odgađaju se do daljnjega.

11. ožujka 2020.

Po pisanoj preporuci pristigloj ravnatelju OŠ "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija, dopisom Gradonačelnika Grada Opatije od 11. ožujka 2020., obustavlja se bilo kakva nenastavna aktivnost u školskoj dvorani, koja je služila kao dopunska dvorana za proširenje kapaciteta Gradske dvorane Marino Cvetković Opatija.

Svi klubovi koji su imali treninge u školskoj dvorani za tjelesni (Nova cesta 53, Opatija) do 1. travnja 2020. NE SMIJU više održavati treninge. Također nisu dozvoljene utakmice u istom prostoru.

Potrebne promjene imaju svrhu uklanjanje opasnosti širenja COVID-19. Zahvaljujemo na razumijevanju!


Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Zagreb, 26.02.2020.

 

Preporuka postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama (dječjim vrtićima, školama i đačkim domovima)

 

Specifične mjere zaštite vezano uz nCoV bolesti (COVID-19):

 

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa.

 

Trenutno, od 24.2.2020. su na snazi preventivne mjere koje uključuju zdravstveni nadzor za osobe koje su boravile u kontinentalnoj Kini (tj. isključuje se Makau, Hong Kong i Taiwan), Južnoj Koreji i dviju pokrajina u Italiji – Lombardija i Veneto.

 

Za osobe koje su unazad 14 dana boravile u kontinentalnoj Kini (tj. isključuje se Makau, Hong Kong i Taiwan) i Južnoj Koreji te oni koji su nakon 23. veljače doputovali u Hrvatsku iz pokrajina Lombardiji i Veneto u Italiji provodi se u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja:

·         aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka)

·         u samoizolaciji na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti.

 

- Definicija zahvaćenog područja: KINA, JUŽNA KOREJA, LOMBARDIJA I VENETO U ITALIJI.

1. Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravom djecom i učenicima koji dolaze iz zahvaćenih područja a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u đačkom  domu (organiziranom smještaju) pri čemu ova djeca i učenici mogu živjeti s drugim osobama (mogu primjerice dijeliti sobu u đačkom domu s drugim djetetom).

2. Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravim djetetom/učenikom (bez znakova bolesti) koji dolaze iz zahvaćenih područja a koji su bili u bliskim kontaktima s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u đačkom domu (organiziranom smještaju) ali pri tome trebaju živjeti sami. Dakle, u đačkom domu je neophodno, kada god je moguće, organizirati da takav učenik boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu s drugim učenicima. Također đački dom treba organizirati da takav učenik jede u svojoj sobi a ne u zajedničkom prostoru s drugima, te da ne koristi zajedničke prostorije poput sanitarnih čvorova. Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u sobi u đakom domu, neophodan je boravak u ORGANIZIRANOJ KARANTENI što je za sada najbliža bolnica u kojoj je organizirana karantena.


3. Djecu i učenike koje dolazi iz zahvaćenih područja a imaju neki od respiratornih simptoma (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah) neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Djeca i učenici kod kojih se provodi aktivan zdravstveni nadzor u samoizolaciji (točka 1. i 2.) ne pohađaju odgojno-obrazovne ustanove za vrijeme trajanja ove mjere zaštite.

 

Do daljnjega je neophodno odgoditi sve organizirane odlaske djece i učenika u zahvaćena područja, kao i organizirane susrete (primjerice sportska natjecanja) s djecom i učenicima koja dolaze iz zahvaćenih područja.

 

Putovanja i organiziranja druženja unutar Hrvatske za djecu i učenike i nadalje su moguća, uz uvjet da u navedenom ne sudjeluju djeca s respiratornim simptomima te uz poticanje boravka na otvorenom.

 

No situacija se brzo može mijenjati s obzirom na epidemiološku situaciju, te se ove preporuke mogu promijeniti, stoga molim pratite web stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva na kojima se svakodnevno  objavljuju ažurirani podaci  vezano uz coronavirus, kao i mjere prevencije:

 

https://zdravstvo.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/

 

Opće mjere zaštite:

Neophodno je u organiziranom smještaju i boravku učenika, u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, u svim prostorima gdje se odvija nastava i boravak djece, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana, osigurati:

·         mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama sa cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola,

·         nedolazak u školu i predškolsku ustanovu osoblju, učenicima, djeci i osobama u pratnji koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah; sva ostala djeca i učenici uobičajeno pohađaju odgojno-obrazovne ustanove te sve školske i izvannastavne aktivnosti.

Djecu i učenike kao i ostale građane neophodno je podsjećati na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite: